Як поділити майно після розірвання шлюбу?

Речі індивідуального користування є особистою приватною власністю чоловіка або дружини навіть тоді коли куплені спільними коштами подружжя. Премії, нагороди отримані за особливі заслуги є особистою приватною власністю одного з подружжя ким вони були отримані, кошти отримані за втрату речі, відшкодування моральної шкоди є власністю одного з подружжя.

До особистої приватної власності майна чоловіка або дружини можна також віднести: майно придбане за особисті кошти одного з подружжя, майно набуте внаслідок приватизації відповідно до Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”, земельна ділянка одержана внаслідок приватизації одного з подружжя з земель комунальної, державної власності та інше, майно набуте до шлюбу, та майно набуте в порядку дарування або спадкування.

Поділ спільного майна проводиться в добровільному порядку, якщо подружжя домовились про визначення часток у праві на майно кожного з них. Якщо виникає спір щодо розміру то такий розподіл змінюється на судовий порядок. При поділі визначають в першу чергу предмет поділу.

Виходячи з чинного законодавства, а саме статті 60 Сімейного кодексу України набуте подружжям майно, під час перебування у шлюбі, належить чоловіку та дружині на праві спільної сумісної власності, не залежно від того, хто з тих чи інших причин на мав власного заробітку. До такого майна можна віднести будь-які види майна, за винятком тих що виключені з цивільного обороту, не залежно від того, хто з подружжя, та на чиє ім’я було придбано, чиї грошові кошти вносились, якщо інше не встановлено законом або шлюбним договором.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.