Оформлення спадщини співмешканцем, у разі смерті особи, з якою проживала однією сім’єю.

Право на спадкування перш за все мають спадкоємці першої – третьої черги за законом – діти, зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, батьки, рідні брати сестри спадкодавця, один з подружжя хто пережив, баба, дід як з боку матері так і з боку батька. Якщо ж спадкоємці таких черг відсутні, то тоді співмешканець отримує право на спадкування. Така особа відноситься до четвертої черги спадкоємців за законом і для оформлення спадщини обов’язково потрібно звертатись із заявою до суду про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім’єю.

Особи, які пов’язані спільним побутом, спільно проживають, мають взаємні права та обов’язки складають сім’ю, визначення даного поняття міститься в статті 3 Сімейного кодексу України.

Для встановлення факту спільного проживання під час судового засідання на особу, яка звертається, покладається обов’язок надати суду докази спільного проживання зі спадкоємцем на протязі останніх п’яти років до часу відкриття спадщини. Факт ведення спільного господарства, показання свідків та інше може слугувати доказом для встановлення відповідного факту.

Важливо також те, що право на спадкування почергово одержують спадкоємці за законом. У разі відсутності попередньої черги право на спадкування отримує кожна наступна черга.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.